Процесът
Защо другите диети не успяват да задържат ниските килограми ?

   Ако тялото гладува откъм въглехидрати, белтъчини или мазнини, то неговият хранителен прием няма да е балансиран и отново клетъчната система няма да е напълно отворена. Накратко, това би означавало, че ако не се консумират въглехидрати, например, организмът ще си ги набавя, използвайки своите собствени въглехидратни нива, за да се балансира хранителния прием. По този начин често се намалява теглото при хора, изпробващи ударни диети. Проблемът се появява тогава, когато се възстановят до нормални количествата от хранителния прием и тъй като консумираните храни, към които имаме непоносимост, все още предизвикват имунен отговор, ниските нива на IGF 1 оставят клетката затворена, нарушава се метаболизма и неусвоените хранителни вещества отново ще доведат до складиране на мазнини. Единственият начин за задържане на постигнатите ниски килограми е да се осигури достатъчно количеството свободен IGF 1 в организма, а за тази цел трябва да идентифицираме и временно да елиминираме храните, които предизвикват този имунен отговор. Иначе казано, за добър метаболизъм, продуктите на храносмилането - глюкоза и мастни киселини се абсорбират в клетките на тялото, където се метаболизират за енергия. Над определен праг на имунна реакция обаче клетъчните мембрани се променят, като се намалява поемането на глюкоза. В този процес излишната глюкоза се отклонява от клетъчния метаболизъм (за енергия) и често се складира като мазнина. Освен това, тези имунни реакции могат да причинят колебания в нивата на инсулина и производството на свободни радикали; и за двете от които се водят все повече здравни дискусии.
   За да се запази постигнатото ниско тегло е необходимо да се приемат правилните храни, редуциращи възпалителния отговор, което поддържа клетката “отворена”. Необходима е балансирана диета, включваща мазнини, въглехидрати и протеини.