Процесът
Непоносимост към храната

   Неблагоприятните реакции към храни са били предмет на голям обем медицинска и немедицинска литература от самото начало на историята. В съвременната литература до съвсем скоро, повечето от тези сведения се считаха за недоказани. Сега обаче наблюдаваме нарастващо внимание и нови научни заключения в тази сфера на медицината, придружено с повишаване на интереса към причините за заболяванията и наднорменото тегло, дължащи се на определени храни.
   Противно на общото вярване, не винаги хранителните вещества се разграждат напълно, преди да навлязат в кръвоносната система. Известно е, че храните, към които имаме непоносимост, преминават през чревната стена, под формата на неразградени макромолекулни комплекси и навлизат в кръвния поток, като предизвикват редица нежелателни реакции и симптоми, както и нарушения в мастната, въглехидратната и белтъчна обмяна. Вашата имунна система не разпознава тези хранителни частици и ги атакува, за да ги разруши и разгради.
   Непоносимостта към определени храни е бавна, хронично-възпалителна реакция и е строго индивидуална за всеки организъм. Продължителното консумиране на храни, към които имате непоносимост, може да доведе до тежки, дълготрайни увреждания, причина за множество болестни състояния и наднормено тегло.