Процесът
5. Защо ми е позволено сиренето/кашкавала, а кравето мляко ми е забранено?
По време на процеса на производството на сиренето/кашкавала, млякото претърпява значителни биохимични промени. Тези промени изменят имунната реация на организма.

6. Позволено ли е безкофеиновото кафе, ако кафето не е в списъка с позволените ми храни?
Не, ние тестваме зърното кафе, а не кофеина. Ако кафето не е позволено това означава, че всички видове кафе са забранени.
7. Защо е необходимо да избягвам алкохола по време на Програмата?
При Програмата NOVO е препоръчително да се избягва всякакъв вид алкохол през първите два месеца. Акохола предизвиква възпалителни реакции и нарушава пропускливостта на червата. Чрез избягването му тялото има възможност да се “излекува” по-лесно и да спре навлизането на неразградената храна в кръвоносната система. Алкохола подтиска функциите на имунната система. Като цяло е важно, как сте реагирали на храните, които се използват за производство на алкохол.

8. Ако ми е позволено за консумация свинско и говеждо месо, мога ли да ям колбаси?
Да, но запомнете, че колбасите могат да съдържат и други съставки като пшеница, соя, мляко, преработено нишесте и др. Проверявайте съдържанието на опаковката много внимателно. Колбасите могат да съдържат съставки, за които Вие не сте тествани или са Ви забранени.

9. Мога ли да ям кетчуп, кафяв сос, горчица или мариновани зеленчуци /туршии/?
Повечето от тях съдържат пшеница, захар, мая, оцет и съставки, за които не сте тествани. Най-добре е да ги избягвате, докато започнете с въвеждането на храни от тази категория, освен ако не ги приготвите в домашни условия изцяло от храни включени в Зеления Ви списък.

10. Тествана ли е солта? Мога ли да ям сол?
Солта не се тества, защото се разпознава много добре от тялото. Трябва да се употребява умерено. Препоръчва се до 1/2 чаена лъжичка дневно.