NOVO срещу другите диети
" Здравословно хранене
Терминът 'здравословно хранене' означава, че храните, които консумираме, осигуряват всички необходими хранителни вещества - вода, въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали - за доставяне на нашето тяло на достатъчно енергия да извършва всички ежедневни дейности, като се почне от елементарните движения до пробягването на 10 км, за създаване и възстановяване на тъкани, за поддържане на здрава имунна система и за осигуряване възможност на тялото да изпълнява ежедневните задачи с лекота. Те трябва да се доставят с храните, които консумираме, тъй като тялото не може да ги произвежда.
Известни са поне 45 хранителни вещества от съществено значение за човешкия живот, в допълнение към въглехидратите, мазнините и протеините. Те всички действат заедно и ако едно или повече от тях липсват или се приемат в прекалено големи количества с храната, която консумираме, тялото не може да постигне или поддържа своя максимален потенциал. Затова трябва да сме сигурни, че консумираните храни съдържат всички тези хранителни вещества. Това се постига с приемане на разнообразна храна - няма отделна храна, която да може да достави всички хранителни вещества, от които се нуждаем. Освен това тези храни трябва да са балансирани - възрастта, пола, физическата активност и здравословното състояние оказват значение върху количеството, от което се нуждае даден човек.
Програмата NOVO препоръчва и осигурява здравословното хранене заедно с избягване на храните, които причиняват възпалителна реакция.
Информация за отслабване и други диети
Общата концепция за отслабването е, че трябва да приемате по-малко калории, отколкото тялото се нуждае. Това понякога действа в краткосрочен план, но често не е успешен начин за освобождаване от действителните излишни килограми и отлага решаването на проблема за неопределено време.
" Строго ограничен прием на калории - когато приемът на калории спадне под величината на основната обмяна на
веществата на човек, което е обичайно при силно ограничени диети (1000 калории). Отслабването може да стане твърде бързо, тъй като тялото губи много вода, протеини и гликоген.
Ако това обаче продължи повече от няколко дни, тялото започва да реагира като забавя метаболизма и започва да се нуждае от по-малко калории всеки ден, за да оцелее. Това е защитен механизъм, който се задейства, когато тялото получава прекалено малко калории за осъществяване дори на основните си дневни функции и е известен като "метод на гладуването". Когато тялото е в това състояние, отслабването е много трудно. Много хора реагират на тази липса на загуба на тегло като намаляват още повече калориите, което само утежнява положението.
Друг недостатък на този вид диета е, че поради забавянето на метаболизма при връщането към нормалното хранене, теглото се възстановява много бързо. Това е така, понеже тялото вече не се нуждае от толкова калории за поддържане на теглото. Следователно, приеманите калории, които са поддържали теглото преди диетата, сега идват в повече и затова се натрупва не само старото тегло, но често и повече. Този вид непостоянно диетично хранене е много често срещано и може да е опасно за тялото, както и да доведе до натрупване на по-голямо телесно тегло в дългосрочен план. Този вид диетично хранене може да доведе и до ниско самочувствие, депресия и хранителни разстройства.
" Гладуване и пируване - това е много често срещан модел поведение. Много хора, когато решат да започнат диета,
смятат, че тя може да е успешна, само ако наистина намалят храненето, забраняват си много "лоши" храни, оставят дълги промеждутъци между храненията и се чувстват много гладни през по-голямата част от деня.
За съжаление, този вид диетично хранене често води до ниски нива на кръвната захар, умора и много често, психологична обсебеност от "забранените храни". Тази ситуация обикновено предизвиква прекалено тъпчене с храна - което, като помислите, е единствената естествена реакция на гладуването. Това на свой ред води до чувство за вина и депресия и друг период на гладуване - затворен кръг.
Този вид диета често не води до отслабване и може да причини проблеми със самочувствието, увереността, както и депресия и чувство за вина.
По-долу са изброени основните диети, които се предлагат в момента, с кратко описание на теорията, която стои зад тях.
" "Високопротеинова" диета на д-р Аткинс
Това е много популярна диета и се препоръчва от много знаменитости. Тя включва намаляване приема на въглехидрати до съвсем минимални количества и консумация основно на богати на протеини храни. Храни като хляб, ориз, макаронени изделия, плодове и много зеленчуци са забранени, а храни като пържоли, масло, яйца, сирене и сметана са позволени в свободни количества.
Теорията, която подкрепя диетата, е, че чрез ограничаване на въглехидратите вие насърчавате тялото да изгаря мазнини.
Тази диета е доказано ефективен начин за бърза загуба на тегло. Изследвания обаче показват, че това отслабване идва основно от загуба на вода и протеини от тялото, отколкото от реални мазнини. Това води до бързо възстановяване на загубеното тегло след прекъсване на диетата. Също така тази диета е много тежка за спазване по-дълго от няколко седмици, тъй като може да бъде много трудна от социална гледна точка.
Непрекъснато се увеличават доказателствата, че това е много нездравословна и потенциално опасна диета. Диетата кара тялото да влезе в състояние, известно като кетоза (увеличаване на ацетоновите вещества в организма), страничните ефекти от която са слабост, гадене, дехидратация и лош дъх. Диетата може да причини недостиг на витамини и калций, тъй като калцият се отделя от тялото при този вид хранене, което би могло да повиши риска от остеопороза (болест на чупливите кости) и понеже богатите на витамини въглехидрати са силно ограничени. Съществува загриженост, че диета, толкова богата на наситени мазнини, може да повиши нивата на холестерол и пикочна киселина и да увеличи риска от сърдечни болести. Също така съществува загриженост, че диетата води до напрежение за бъбреците, тъй като те трябва да отделят анормално високи количества отпадни продукти от храносмилането на протеините.
" Зонова диета
Подобна на диетата на д-р Аткинс в това, че препоръчва по-нисък прием на въглехидрати и по-висок на протеини. Вместо да акцентира върху калориите, Зоновата диета разглежда храните като 'лекарство', което оказва драматично влияние върху производството на хормона инсулин от страна на тялото. Тя смята, че значителни промени в нивата на инсулина влияят върху настроението, издръжливостта, умствената активност и натрупването или загубата на тегло. Поддръжниците на тази диета твърдят, че консумирането на правилното съотношение въглехидрати с ниска плътност, диетични мазнини и протеини може да контролира производството на инсулин в тялото. Поддържането на нивото на вашия инсулин в терапевтична зона, ви позволява да изгаряте излишните телесни мазнини (и да се освободите от тях за постоянно), като се радвате на повишена енергия, подобрена концентрация и повишена жизненост.
При зоновата диета идеалното съотношение въглехидрати, протеини и мазнини е 40-30-30 съответно. В идеалния случай, храненето или закуската според тази диета ще има такова макрохранително съотношение при всяко хранене.
За съжаление, не са направени много изследвания, които действително да подкрепят тези твърдения и освен това тази диета може да бъде трудна за спазване за дълъг период от време.
" Роузмари Конли
Клуб за отслабване, подобен на Наблюдатели на теглото, с тази разлика, че акцентът е върху мазнините, както и върху калориите. Това е диета с ниско съдържание на мазнини, което означава, че всички видове мазнини се консумират колкото е възможно по-ограничено. Това насърчава хората да разчитат на силно обработени храни с ниско съдържание на мазнини, които често са с повишено съдържание на захари или изкуствени подсладители. Спазването на тази диета означава, че приемът на основните мазнини е също много нисък, което не е полезно за тялото. И отново, всеки успех в кратък период често е неустойчив в дългосрочен план, тъй като не се правят реални промени в дългосрочните хранителни навици и хората често се отегчават без мазнини в диетата, тъй като мазнината прави храната вкусна и й доставя консистенция. Диетата без мазнини може да е прекалено лека и това да доведе до голям процент неуспех.
" Диета според кръвната група
Популярна диета в момента. Създадена от д-р Адамо, диетата се основава на кръвната група и препоръчва консумиране на различни храни в зависимост от кръвната група на човека. Диетата поддържа мнението, че различните кръвни групи произхождат от различни групи прародители, които са имали силно различаващ се начин на хранене. Основната предпоставка - че доминира О група, типа на ловците-пещерни хора, които имат нужда от месо в храната си, че А група са хрисими вегетарианци, докато В група са всеядни, предпочитащи млечните продукти. Основен проблем при тази диета е, че книгата не подкрепя нито един от фактите и теориите си с научни данни. Стриктното спазване на диетата е вероятно да доведе до недостиг на определени хранителни вещества с времето, тъй като изисква твърде неразнообразен начин на хранене. Вероятно загубата на телесно тегло, наблюдавана при спазване на тази диета, се дължи на това, че хората консумират по-малко калории.
" Разделно хранене
Включва разделянето на протеините и въглехидратите на хранения, например сутрешната и следобедната закуска може да са съставени само от въглехидрати, докато обеда и вечерята са съставени само от протеини. Теорията твърди, че чрез спазването на тази диета тялото смила храната много по-добре и така много по-малко храна ще се натрупа под формата на мазнина. По-вероятната причина за успех при тази диета е, че хората изобщо консумират много по-малки порции и не могат да ядат повечето от нездравословните храни и висококалорични закуски. Теорията губи позиции, когато разберете, че почти няма храни, които да се състоят само от протеини или само от въглехидрати, т.е. хлябът често съдържа 15% протеини, зърнените и бобовите храни също съдържат и протеини и скорбяла, а млечните продукти съдържат естествени млечни захари, освен основния състав от белтъчини и мазнини.Това също е много трудна за спазване диета, тъй като може да е твърде асоциална.
" Зелева супа
Тази диета съществува от много години. Тя включва консумиране само на домашно приготвена супа от зеле за период от 7 до 14 дни. Супата е много нискокалорична и съдържа много малко въглехидрати, протеини и никакви мазнини. Супата може да се яде толкова пъти, колкото е необходимо за засищане на глада. Теорията по същество е много нискокалорична диета. Отслабването обикновено е бързо през първите няколко дни, но тъй като е почти невъзможно този вид диета да се спазва за по-дълго от няколко дни, загубата на тегло краткотрайна и идва главно от загуба на вода от тялото, а не от мазнини.
" Диетата на Монтиняк
Методът на французина Монтиняк, основан на "синтез от морите научни четива," стриктно ограничава нишестето, захарите и алкохола през първоначалния период на отслабване от няколко месеца. След това, в поддържащата фаза на диетата, той позволява такива лакомства, като червено вино, наденички върху канапе, гъши черен дроб, сирене и понякога шоколадов десерт.
Вместо да брои калории, Монтиняк измерва храните по техния "гликемичен индекс" или равнищата на кръвна захар, които те предизвикват. Той твърди, че захарта стимулира свръхпроизводството на инсулин, което кара тялото да трупа мазнини. Така храните с висок индекс, като картофи и бял хляб, не трябва да се съчетават с мазнини, като масло например. Голяма част от медицинското общество е скептично настроено и много казват, че диетата на Монтиняк работи в краткосрочен план, тъй като всеки губи тегло, когато е лишен от захар и нишесте. Това може да бъде опасно, тъй като до 70% калориите на човек идват от мазнини, което увеличава риска от сърдечни болести.
" Суровоядство
То се основава на ядене само на сурови, несготвени храни, които, както привържениците на тази диета твърдят, могат да задоволят глада без концентрираните калории на храните, съдържащи скорбяла. Те също така твърдят, че суровоядството води до сериозно подобряване на здравословното състояние. Основната теория на отслабването, която се прокарва с тази диета е, че голяма част от готвената храна може да участва само в производство на мазнини, тъй като топлината и киселините я променят, като й пречат да участва в обмяната на веществата в други комплексни процеси. За разлика от нея суровата храна се разделя на два компонента, които могат директно да се метаболизират в различни клетки.Не съществува сигурно доказателство, че тялото реагира така на готвена и сурова храна. Всяко наблюдавано отслабване вероятно се дължи на намаляването на калориите в резултат на консумиране на обемисти нискоенергийни храни. Трудното спазване за дълго време води до провал на диетата.
" Диета за детоксикация на Каръл Вордерман
Базирана на теорията за промяна в начина на хранене за изхвърляне на всички токсини и прочистване на тялото за първоначален строг 28-дневен период ще намали натрупаните мазнини, ще насърчи тялото да използва повече храна за енергия и ще подобри енергийните нива.
Повечето здравни професионалисти са съгласни, че има много малко научни доказателства за тази диета като средство за отслабване и че всяка наблюдавана загуба на телесно тегло вероятно е страничен ефект от консумирането на по-малко калории.
" Диета според лицето
Основана на принципите на ориенталската медицинска практика, тя използва визуална диагностика, като разглежда обезцветявания, петна, пъпки, подпухналост или сухота по кожата на лицето. Смята се, че всяка зона на лицето разкрива настоящото състояние на основните вътрешни органи. Загубата на телесно тегло се осъществява, като се установи кои храни пречат на метаболизма, тъй като той би трябвало и може да причини напълняване и като се определи кои витамини и минерали липсват или не са балансирани в тялото и се предпишат.
Няма научни доказателства за тази диета и всяко наблюдавано отслабване вероятно се дължи на драстичните промени в начина на хранене и често изискваните ограничения.
Програмата NOVO срещу конкуренцията
" Тя е индивидуална, т.е. разглежда всеки човек поотделно и е базирана на високотехнологично клинично изследване.
" Не изисква премахване на цели хранителни групи от менюто на хората.
" Действа без забавяне на метаболизма или налагане на променлив диетичен режим.
" Ниската енергийност на диетите е обичайна; програмата NOVO може да я увеличи.
" Лесна за спазване след започване в сравнение с много диети, тъй като не се забранява нито една хранителна група или начин за приготвяне на храната
" Има положителни странични ефекти (подобрено храносмилане, подсилена имунна система, повишена енергия и самочувствие), а не отрицателни (гадене, безсилие, нервност, лош дъх).
" Не е агресивна или опасна.