Как имунната система засяга нашия организъм ?

...В тази връзка е съществено да разберем как си взаимодействат някои химически пътища в клетките на тялото. Клетката е “фабриката на тялото”, в която се осъществяват стотици хиляди реакции. Двата механизма, които представляват особен интерес във връзка с телесното тегло и енергията, са имунният отговор и метаболизмът. Всеки от тези процеси е регулиран от рецептори на повърхността на клетката, които могат да го активират - рецептори за имунния отговор (интегрин рецептори), активиращи имунна реакция и рецептори, контролиращи метаболизма (тирозин-киназни рецептори), които участват в производството на енергия и изгарянето на мазнините от мастните депа. За да разберем как си взаимодействат метаболизмът и имунният път, е уместно да си представим, че клетката е отворена система, позволяваща хранителните вещества да навлязат, след което в нея се произвежда енергия посредством метаболизма. Ако обаче системата е затворена, хранителните вещества са блокирани като в капан извън клетката и не могат да се метаболизират в енергия. И двата механизма (имунният път и метаболизмът) се регулират от химическия посредник, инсулино-подобен растежен фактор 1 (IGF 1). Той се произвежда в черния дроб под въздействие на растежен хормон и неговите нива са ограничени. IGF 1 има способност да се свързва с интегриновите рецептори и тирозин-киназните рецептори. Ако се изисква или използва повече IGF 1 от едните от рецепторите, по-малко количество ще бъде на разположение на другите. За да бъде отворена клетката като система, са необходими няколко условия и те включват освен балансирана хранителна доставка и наличието на достатъчно свободен IGF 1, който да се свърже с тирозин-киназните рецептори (за метаболизма).

Фигура 1. Ако нивото на свободен IGF 1 е прекалено ниско поради хиперактивна имунна система или ако е налице дисбаланс между хранителните групи, навлизащи в клетката, клетъчната система започва да се затваря и храната ще бъде отложена като мазнина вместо да се използва за енергия.
Фигура 2. Резултати от реакцията към храната.

При активиран имунитет се увеличава складирането на мазнини, умората и глада. След елиминиране на имунния отговор към храната, резултатът е повишаване на енергията, регулиране на теглото и естествено редуциране на необходимото количество храна.